Sävsjö Häradsväg

Från Vallsjö till Norra Ljunga går Sävsjö Häradsväg. Vägen är något av en “kulturväg” där den slingrar sig fram mellan sjöar, åkrar och ängar i skogen. I mitten av sträckan ligger Sävsjö, orten som växte fram under 1800-talets slut som ett stationssamhälle, när järnvägen byggdes. När du åker på vägen får du chansen att uppleva många olika sevärdheter ur traktens kulturarv. För mer information om specifika sevärdheter, se kommunens hemsida här.

Vallsjöbaden

Vallsjöbaden är en badplats, dansbana och restaurang som ligger vid Vallsjön. Här kan du bada, köpa en glass, äta något gott och delta i något av de olika evenemangen som hålls här. Du hittar mer information här.

Vallsjö gamla kyrka

Vallsjö gamla kyrka är en kyrka som är från 1100-talets senare hälft. Den byggdes, likt många andra kyrkor i närområdet, i samband med bygget av den stora domkyrkan i Lund (som invigdes 1145). Vallsjö gamla kyrka hade ursprungligen ett litet torn, men det blev förstört av danskarna under det nordiska sjuårskriget. Inredningen som nu finns i kyrkan är från 1600-talet. Kyrkan används endast under sommartid, och har ett max antal personer om 120 personer.

Torsets byalag

Cirka 5 kilometer öster om Sävsjö ligger Torset. Torset byalag är ett byalag som representerar området kring Torset.

Torsets Byalag

Fågellivet vid Vallsjön

Fotograf: Hans Mollberg

Fiskgjuse med byte
Härfågel vid Solvik
Födosökande ormvråk i Torset